• Facebook icon
  • Twitter icon
  • Instagram icon
  • Google Plus icon

Reflü (Gastro özofajiel reflü hastalığı)

Reflü (Gastro özofajiel reflü hastalığı)

Reflü, toplumdaki sıklığı tespit edilememekle birlikte haftada 1 kez reflü sorunu yaşayan kişiler üzerinden değerlendirildiğinde, toplumun yaklaşık %20’sinde görülen bir sağlık problemidir. 
Halk arasında mide reflüsü olarak bilinen Gastro Özofageal Reflü hastalığı (GÖRH), genel tabirle mide asidinin ve yiyeceklerin yemek borusuna geri kaçma durumudur. 
Genellikle asit, bazen safra ve pankreas sıvısından oluşan mide içeriği yemek borusuna geri kaçabiliyor ve içeriğin burada uzun süre yemek borusu ile teması, yemek borusunun kendini koruma özelliğini yitirmesine neden olabiliyor. Bunun sonucunda da reflü hastalığı oluşuyor

* BU YİYECEKLERE DİKKAT EDİN !!
Yağ oranı fazla besinler mideyi geç terk ettiği için reflüyü artırır. 
Özellikle fast food gıdalar, krema, margarin ve bu yağlardan hazırlanmış soslar besin listesinden çıkarılmalıdır. 
Soğan, domates, baharat ve turunçgil gibi besinler aşırı tüketimine dikkat edilmelidir. Kahve, demli çay, kola, gazoz, soda ve alkollü içeceklerin tüketiminden de kaçınılmalıdır.

* REFLÜ HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Göğsün ön tarafında, midenin üst bölümüne karşılık gelen bölgede yanma, ekşime ile boğazda yanma hissi
Ağza acı su gelmesi
Geğirti
Ses kısıklığı
Boğazda dolgunluk ve gıcık hissi
Ağız kokusu
Geçmeyen öksürük
Yutma güçlüğü ve yutarken yiyeceklerin takılma hissi

Medicell Blog