• Facebook icon
  • Twitter icon
  • Instagram icon
  • Google Plus icon

Şarbon Bacillus Anthracis

Şarbon Bacillus Anthracis

Şarbon Bacillus anthracis isimli bakterinin sebep olduğu bir hastalıktır.

Şarbon Bacillus anthracis isimli bakterinin sebep olduğu bir hastalıktır. Şarbon  hastalığında et ve sütler risk durumu altındadır. 

Dikkat edilmesi gerekenler:

*Çiğ hiçbir ete çıplak elle dokunmamak gerekir eldiven giyilmelidir(bakteri eldeki sıyrıklarda kolayca bulaşır, bir deri şarbonu ile karşılaşmamak için)
*Etleri köfteleri çok iyi kaynatmak gerekiyor kaynama başladıktan en az 15 dk kaynatılmalı. Bakteri kaynamaya duyarlı ancak 15 dk sonrasında risk ortadan kalkıyor.
*Sütlerde UHT yazılı olmasına dikkat edin. Bunlarda risk yok
*Pastörize sütler, çiğ sütler ve günlük süt çeşitleri en az 15 dk kaynatılıp içilmelidir.
*Açık dondurma tüketmeyelim. En bilindik pastaneler bile olsa hangi sütle yapıldığını bilmediğimiz için yememeye özen göstermeliyiz.
*Kapalı paketli dondurmalar üzerinde üretim tarihi yazar. Temmuzdan sonra üretilenler riskli olabilir
*Dışardan hamurger, köfte, sakatatlar riskli gruplar, tüketiminde dikkat edilmelidir.

Diyetisyen MELEK DURGUT

Medicell Blog