Ağız kokusu ( Halitosis )
Ağız kokusunu bireyin hem kendi sağlığını hem de toplum ile olan ilişkisini etkileyen büyük bir problem olarak kabul etmeliyiz. Ağız kokusu her ne kadar bir hastalık olmamasına rağmen yol açtığı sosyal nedenler bireylerin hayat kalitesini düşürmektedir.
Başlıca sistemik ve lokal nedenlerden kaynaklanmaktadır. Ağız kokusu, beslenme sonrasında ve sabah uyandığımızda oluşan fizyolojik koku olarak tanımlanır ve bir hastalık belirtisi değildir. Bunun dışında meydana gelen ağız kokusu durumları genellikle bir hastalık belirtisi olarak kabul edilir ve patolojik ağız kokusu olarak tanımlanır.
Sinüs ve akciğer kaynaklı enfeksiyonlar, şeker hastalığı (aseton kokusu gibi) ve karaciğer yetmezliği gibi birçok sistemik rahatsızlık, ağız kuruluğu, yetersiz ağız hijyeni, tütün ve alkol ürünleri, dişeti hastalıkları ve diş çürükleri ağız kokusunun başlıca nedenleridir. Ağız kokusu; %90 oranında ağız kaynaklı sebeplerden bunun dışındaysa, %8 üst solunum kaynaklı, %1 oranında sindirim sistemi, %1 oranında metabolik sebeplerden kaynaklanır.
Ağız Kokusuna Karşı Korunmanın Diğer Yolları
- Bünyenizde yeterli su olması için bol bol su için.
- İhtiyacınız olan su miktarı, bedensel yapınıza ve günlük aktivite düzeyinize bağlı olarak değişir.
- Tükürük üretimini harekete geçirmek için şekersiz sakız çiğneyin.
- Nane şekeri yemek, nefes tazelemek için geçici ancak daha az tavsiye edilen bir yöntemdir çünkü geride şeker kalıntısı kalabilir.
- Kronik ağız kokusu daha ciddi bir rahatsızlığın belirtisi olabilir, o nedenle diş hekiminize ya da bir tıp uzmanına danışmanız gerekir.
- Hangi yiyeceklerin ağız kokusuna neden olabileceğini öğrenin.
- Alkol almak ya da sigara içmek gibi, ağız kokusunu yoğunlaştırabilecek davranışları sınırlamayı düşünün.
Dt. Ergun KARABACAK
Diş Hekimi
14.02.2022