Alerji Tedavisi
Alerjik bünyesi olanlara atopik kişiler denilmektedir. Yaşadığımızda toplumda insanların %30’unda alerji bulunmaktadır. Alerji, genetik bir hastalık olmasının yanında dış faktörler de tetikleyici bir unsur olmaktadır. Annede alerji durumunun mevcut olması çocuğa da geçebileceği anlamına gelir.
Eğer anne ve baba birlikte alerjik yapısı var ise çocukta alerjinin görülme ihtimali daha da artmaktadır. Vücudumuzda bulunan antikorlar aslında vücuda giren mikrop ve bakterilere karşı mücadele ederler. Fakat bu antikorlar, bazı zararsız maddeleri zararlıymış gibi gördüklerinde de savaşa hazırlanırlar.
Bağışıklık sisteminin bu zararsız maddeleri yok etme isteği ile bu maddeler arasındaki savaş alerji adını alır. Alerjenler sadece solunum yolu ile alınmaz. Yiyecekler ile aldığımız besin proteinleri de alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Günümüzde besin alerjileri anafilaksinin en önemli nedenini oluşturmaktadır.
Tıptaki son gelişmeler sayesinde alerji ülkemizde sorun olmaktan çıkmaya başlamıştır. Ancak yine de hastaların ilk önce hayat standartlarını mutlak surette değiştirmelerini, tozlu, kapalı, nemli ve sigaralı ortamlardan uzak durmalarını gerekmektedir.
Uzm. Dr. Mürsel BÖRKLÜ
İç Hastalıkları Uzmanı
08.01.2020