Hemorid Tedavisi
Hemoroid
Normalde anal kanalda yerleşmiş olan anatomik yapılardır ve bu yapılar normal hayatta gaz ve dışkı tutma olaylarına katkı sağlar. Bu oluşumların semptomlara yol açması durumlarına ise “hemoroidal hastalık” adı verilir. Halk arasında hemoroidal hastalık kısaca hemoroid olarak ifade edilir.
Hemoroid; her iki cinsiyette sık rastlanan bir hastalıktır. Anal kanal içinde yerleşik olanlara iç hemoroid, anal kanaldan dışarı çıkmış olanlara dış hemoroid adı verilir. İç ve dış hemoroidlere farklı tedavi uygulanır. Bir kişide aynı anda hem iç hem de dış hemoroid oluşumu gözlenebilir.
Hemoroid iç (internal) ve dış (external) olarak ikiye ayrılmaktadır. Bunlardan iç hemoroid genellikle fazla ağrı ve kaşıntıya neden olmaz. Çok ileri evrelerde olmadıkça sadece aralıklı rektal kanama şeklinde belirti verir. Dış hemoroid ise kendilerini genellikle ağrı ve yanma ile gösterir dedi.
Genellikle ele gelen cilt kabarıklıkları dışında hastayı pek rahatsız etmezler. Ancak bazen genişlemiş damarlara pıhtı oturması ile şiddetli, diken batar gibi bir ağrı ve bunu takip eden şişlik, kızarıklık meydana gelebilir. Bu duruma trombozeeksternalhemoroid denmektedir.
HEMOROİD NASIL ANLAŞILIR?
- Makattan kanama; Genellikle tuvalette parlak kırmızı renkte birkaç damla kanama görülür.
- Makatta kaşıntı; Kaşıntı hafiftir çok rahatsız etmez.
- Makatta şişlik; Tuvaletten sonra makattan dışarı sarkar ve elle itilerek içeri sokulabilir.
- Tuvaletle mukus akıntısı.
- Anüs etrafında hassasiyet, kızarıklık ve şişlik.
Op. Dr. Burhan TAM
Genel Cerrahi
22.10.2022