Ramazan Bayramında Beslenme
Ramazan Bayramında Beslenme Önerileri
Bayram sabahları erkenden gelen bir sesle “bu gün bayram erken kalkın çocuklar” şarkısının seslendirilmesi ile güne başlanır. Elbiseler giyilir. Büyüklerimizin elleri öpülür. Göz kamaştırıcı bir kahvaltı sofrası kurulur. Ziller çalar ziyaretler başlar ikramlar yapılır. Sonra iadeyi ziyaretler yapılır ziller çalınır ikramlar yapılır. Her gidilen yerde “ye yavrum, bir şey olmaz bu gün bayram. Vallahi yemezsen darılırım, beğenmedin mi yoksa başka bir şey getiriyeyim” gibi baskı içerikli söylemlerle o tabak bitmek zorunda kalır. Tabi hoş sohbetler kahkalarda olmazsa olmazıdır bayramların.
Peki beslenme konusunda yapılan yanlışlar bu noktalarda ne ve neler yapılmalı gelin beraber bir bakalım.
Bayramda Nasıl beslenmeliyiz?
Aslında bütün çözüm yolu “hayır” diyebilmekten geçiyor. Ramazan ayı boyunca uzun süren açlıklar ve değişen beslenme düzeni metabolizmayı yavaşlatmaktadır. Ramazanda 2 ana öğüne düşen yeme alışkanlığından öğün sayısını birden arttırmak mideyi yorucak hemde yüksek kalori almaya neden olacaktır.
Bunun İçin;
- Öğün araları en az 2 en fazla 3-4 saat olacak şekilde düzenlenmelidir. Buna göre öğün sayısı ana öğün 3, ara öğün 2-3 şeklinde planlanabilir.
- Ramazan bayramı boyunca şeker, şekerli gıdalar (tatlılar, çikolata vb.) tüketimine dikkat edilmeli, hamur işi tatlılar yerine az şekerli sütlü tatlılar, taze veya kuru meyveler; şerbetler yerine az şekerli limonata, ayran vb. içecekler tercih edilmelidir.
- Diyabet, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olanların uyguladıkları diyete bayram süresince de uymaya özen göstermelidirler. Özellikle diyabet hastaları tatlı tüketmekten kaçınmalıdırlar.
- Kahve ve çay tüketimlerine dikkat edilmeli, aşırıya kaçılmamalı, bitki çaylarını tercih edilmeli.
- Ramazan ayı boyunca su tüketiminin çok kısıtlı olması, su içme alışkanlığınızı kaybetmiş olmanıza sebep olmuş olabilir. Ramazan bayramı itibari ile tekrardan su içme alışkanlığı kazanmalıyız. Her birey için su tüketimi değişmekle birlikte ortalama günde en az 10-12 bardak su içilmelidir
- Ramazan ayı boyunca beslenme düzeni ile birlikte bireylerin fiziksel aktivite düzenleri de değişmektedir. Bayram zaten, zamanım da yok diyerek egzersizlerinizi ihmal etmeyin. Hem de normalden daha fazla miktarda kalori aldığınız bu günler de sporu hayatınızdan çıkarmayın.Ziyaretlere yürüyerek giderek, asansör yerine merdiven kullanarak bayramda ve sonrasında fiziksel aktivite arttırılarak sürdürülmelidir.
- Bayramı evinden uzaklarda geçirecek olanlar içinde. Bayram ziyaretlerinde ikramlıklara denen “HAYIR” burada açık büfelere denmeli. Tabağınıza yiyebileceğiniz kadar besin alın. Ve her besin grubundan besine yer verin tabağınızda. Renkli bir tabak hazırlayın kendinize. Yanında asitli içeceklerden çok ayran veya suya yer verin.
Ailenizle geçirebileceğiniz şeker tadında ve bol sohbetli bayramlar dileriz.
Uzm. Dyt. Duygu GÜNDÜZ
11.04.2022