Yeterli ve Dengeli Beslenme
Sağlık, insan yaşamının sürdürülmesinde, yaşam kalitesinin yükseltilmesinde ve korunmasında özel bir öneme sahiptir.
Sağlık; her bireye bahşedilmiş yaşamımızda korumakla yükümlü olduğumuz yegane varlığımızdır. Sağlıklı olmak yalnızca fizyolojik bir kusurumuzun olmaması değil aynı zamanda psikolojik olarak da bir bütünlük içinde olmamız ve yaşamımızı kaliteli bir şekilde devam ettirmemiz anlamına gelmektedir. Sağlıklı bir hayata sahip olabilmemizin en temel koşulu ise sağlıklı beslenmekten geçmektedir.
Sağlıklı beslenme hayatın yalnızca belli bir döneminde değil hayat boyu devam eden bir alışkanlık olmalıdır.
Beslenme; sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan besin öğelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapılması gereken bir davranıştır.
Vücudumuzda dakikada 10 milyon hücre ölür ve bir o kadarı da yenilenir. Ortalama 100 günde (beyin ve sinir hücreleri hariç) bütün vücudumuz yenilenir.Düzensiz kötü beslenme yenileme sistemini aksatır. Cildiniz canlılığını, tazeliğini kaybeder ve en önemlisi hastalıklara açık olursunuz. Yorgunluk, çabuk yorulma, baş ağrısı olabilir. Düşünce ve hafıza sistemi bulanıklaşır.Bu nedenlerden dolayı düzenli ve sağlıklı beslenmeye dikkat etmeli ve yemek için yaşamamalı sadece yaşamak için yemeli görüşünü benimsemeliyiz.
İnsan vücudu çeşitli protein, vitamin, mineraller ile karbonhidrat, su ve yağ gibi besin öğelerine ihtiyaç duyar. Bu besin öğelerinin her biri farklı oranlarda vücudun ihtiyaç listesindedir. Örneğin, günlük ortalama 2 litre suya ihtiyaç duyan vücudumuza, günlük bir kaç gram vitamin yeterli gelmektedir.
Yapılan çeşitli araştırmalar, toplumumuzun önemli bir kısmının yetersiz ve dengesiz beslenmekte olduğunu göstermektedir. Dengesiz beslenmenin nedenleri araştırıldığı zaman, doğru beslenme ilkelerinin bilinmediği yada gözardı edildiği görülmektedir. Bu sebeple dengesiz beslenmenin önlenmesinde beslenme eğitimi ile sağlıklı beslenme bilincinin kazandırılması büyük önem taşımaktadır.
Dyt. Duygu DÜNDÜZ
15.02.2019